Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Jolanta Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
Mąka Bezglutenowa BIO
Dzięki dostępności wielu gatunków mąki bezglutenowej nie musimy korzystać tylko z gotowych wyrobów bezglutenowych. Każda mąka bezglutenowa cechuje się własnym smakiem i zapachem oraz odmiennymi właściwościami zdrowotnymi. Wybierz swoją ulubioną mąkę bezglutenową, tutaj kupisz: mąkę amarantusową, mąkę z żołędzi, mąkę kukurydzianą, mąkę arachidową, mąkę gryczaną, mąkę kasztanową, mąkę kokosową, mąkę z ciecierzycy, mąkę z konopi, mąkę sojową. Mąka bezglutenowa to najczęściej mąka wytwarzana ze zboża, które nie zawiera glutenu. Do jej produkcji często wykorzystuje się także inne rośliny, mąkę można bowiem uzyskać również z bulw i nasion innych roślin niż zboża. Jednak ciasto upieczone na mące pozbawionej glutenu będzie ma inną konsystencję, zazwyczaj jest bardziej sypkie. Różne rodzaje mąki bezglutenowej sprawdzają się w różnych wypiekach i potrawach. Większość mąk stosowanych do przygotowania bezglutenowego ciasta czy bezglutenowego chleba to w rzeczywistości mieszanki kilku rodzajów mąk i skrobi, tak aby ich właściwości wzajemnie się uzupełniały. Jedne służą do poprawiania struktury ciasta, umożliwiają osiągnięci spoistości, inne poprawiają elastyczność a jeszcze inne wzbogacają ciasto o składniki odżywcze. Niektóre jak np. mąki kasztanowe czy mąki orzechowe wykorzystywane są przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe. Mąka kukurydziana to najpopularniejsza mąka bezglutenowa, ma ona charakterystyczny żółty kolor, smak i zapach. Jest raczej miałka i warto mieszać ją z mąką ziemniaczaną. Sprawdza się do wypieku naleśników i placków oraz do zagęszczania zup. Mąka ryżowa powstaje ze zmielonych ziaren ryżu, najczęściej ryżu białego lub brązowego i jest dosyć gruba. Jest to jedna z podstawowych mąk w diecie bezglutenowej, niestety słabo wiąże ciasto i wymaga wymieszania z innym rodzajem mąki. Mąka z sorgo nadaje wypiekom słodkiego smaku i wilgotności, raczej nie jest stosowana samodzielnie. Mąka z komosy ryżowej ma gorzkawy smak a ciasto z niej zrobione jest elastyczne. Nadaje się do naleśników i placków. Mąka gryczana świetna do pierogów, placków, chleba i bułek. Ma charakterystyczny smak, żeby go złagodzić warto ją mieszać z innymi mąkami bezglutenowymi. Mąka jaglana jest bogata w cenne składniki odżywcze, najczęściej stosuje się ją do słodkich wypieków. Mąka z ciecierzycy nadaje się do słodkich wypieków. Po zmieszaniu z gorącą wodą zmienia konsystencję na bardziej ciągnącą, dlatego jest wykorzystywana jako alternatywa dla jajek. Maka sojowa dobrze skleja ciasto, jest to mąka wysokobiałkowa dobra zagęszczania zup i sosów. Mąka z amarantusa ma wiele zdrowych składników odżywczych i witamin, nieźle spulchnia ciasto i ma orzechowy posmak.