Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Jolanta Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
20,50 zł
19,60 zł
Ekologiczna Mąka BIO
Ekologiczna mąka BIO jest naturalna i zdrowa. W naszym sklepie internetowym mamy najlepsze gatunki ekologicznej mąki orkiszowej, mąki żytniej i mąki pszennej. Zwykła biała mąka pszenna produkowana jest z oczyszczonego ziarna zboża, wraz z łuską pozbawia się je cennego błonnika i wielu witamin, dlatego warto spróbować innych rodzajów i gatunków mąki. W Jarmarku Natury znajdą Państwo produkty z różnych zbóż, które często są mniej kaloryczne, a bardziej bogate w cenne składniki odżywcze niż zwykła mąka pszenna.
Ekologiczna mąka BIO dla osób na diecie bez glutenu
Ekologiczna mąka BIO sprawdzi się w kuchni osób, które nie tolerują bądź unikają w swojej diecie glutenu. Mogą spróbować mąki gryczanej lub mąki amarantusowej. Prawdziwym rarytasem wartym sprawdzenia jest mąka kokosowa, mąka kasztanowa, wyjątkowo smaczna mąka migdałowa i mąka z żołędzi.
Ekologiczna mąka BIO w kuchni
Organiczna ekologiczna mąka BIO świetnie nadaje się do pieczenia, sosów czy zabielania zup i gotowania. Dla lubiących wygodę i ceniących czas mamy szeroką ofertę gotowych koncentratów do pieczenia. Mąkę otrzymuje się z przemiału ziaren zbóż, ale też z innych źródeł, coraz popularniejsze stają się dotąd egzotyczne gatunki mąki takie jak: mąka z dyni czy mąka kasztanowa. Po zmieleniu całego ziarna zboża powstaje ciemna mąka pełnoziarnista, która jest bogata w witaminy i minerały. Mąka biała zawiera głównie skrobię i sporo białka a powstaje z tzw. bielma ziarna. Mąka biała z wysokiego przemiału jest pozbawiona większej części zarodków, otrębów i warstwy aleuronowej. Niestety, wskutek tego traci ona większą część wartościowych składników odżywczych.
Ekologiczna mąka BIO i jej typy
Typ ekologicznej mąki BIO wybieramy w zależności od potrzeb. Do ciast, biszkoptów i tortów najlepiej nadaje się mąka Typ 400 i mąka Typ 450. Do pierogów i klusek z kolei lepsza jest mąka Typ 500, a do wyrobu pieczywa zdecydowania najlepiej sprawdza się mąka Typ 850 i więcej. Mąka razowa zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż zwykła pszenna. 100g ciemnego chleba zawiera prawie 10 g białka, 99 mg wapnia, 358 mg fosforu, witaminę B1 i dzienną dawkę witaminy PP, ponadto kwas pantotenowy, witaminę E, której jest aż dwa razy więcej niż w pszennym białym chlebie, również niacyny i błonnika jest znacznie więcej w ciemnym pieczywie. Tutaj znajdziesz specjalnie wyselekcjonowane ekologiczne gatunki mąki, wytwarzanej ze zbóż pochodzących z certyfikowanych naturalnych upraw. Dzięki ekologicznej mące upieczesz pyszny i zdrowy chleb bez konserwantów i sztucznych spulchniaczy.