Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Jolanta Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
Liofilizowane Owoce i Warzywa
W naszym sklepie znajdą Państwo swoje ulubione liofilizowane owoce i warzywa. Liofilizacja to proces suszenia produktów, podczas którego odsącza się z nich jedynie wodę. Owoce liofilizowane zachowują całkowicie bezstratnie swoje wartości odżywcze oraz smak. Liofilizacja nazywana jest również suszeniem sublimacyjnym. To proces, w trakcie którego z zamrożonego produktu usuwa się wodę, z pominięciem procesu skraplania. To nic innego jak wykorzystanie zjawiska sublimacji czyli przejścia lodu od razu w parę wodną. Właściwie każdy produkt żywnościowy można poddać liofilizacji, o ile zawiera on w swoim składzie wodę i składniki zaliczane do tzw. suchej substancji czyli białka, węglowodany i tłuszcz. Najczęściej jednak można spotkać liofilizowane owoce i warzywa. Po procesie liofilizacji owoce i warzywa zachowują ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy i składniki mineralne co świeże owoce. Dlatego produkty tego typu są bardzo popularne wśród sportowców, są lekkie i wygodne w transporcie. Dodatkowo owoce liofilizowane długo zachowują trwałość, pod warunkiem jednak że będą przechowywane bez kontaktu z wilgocią. W naszej ofercie znajdziesz praktycznie wszystkie owoce i warzywa liofilizowane począwszy od jabłek, truskawek i gruszek. W naszym sklepie ze zdrową żywnością kupisz również liofilizowane jagody, aronię, jeżyny, maliny, wiśnie, banany i ananasy a nawet czosnek niedźwiedzi i pietruszkę.