
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Alicja Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
Mąka Kokosowa Odtłuszona 250g Pięć Przemian
Dostawa od 11,99zł, przy zakupach za 299zł gratis. Możesz zwrócić towar do 14 dni.
Sprawdź, jak pakujemy paczki (strona otworzy się w nowym oknie)
Opis
Mąka Kokosowa Odtłuszona Bezglutenowa 250g Pięć Przemian
Mąka kokosowa to wysuszony i zmielony miąższ orzecha kokosowego, z którego wcześniej wytłoczono olej. Ma przyjemny, słodkawy smak. Jest dosyć lekka i pomimo, że nie wyrasta w trakcie pieczenia, sprawdzi się w bezglutenowych biszkoptach.
Mąka kokosowa to doskonały produkt który, dzięki swoim właściwościom może bez trudu zastąpić mąkę pszenną. Cechuje się wysoką zawartość białka i błonnika, który jest bardzo korzystny dla naszego organizmu bo wspomaga trawienie i pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Mąka kokosowa zawiera prawie dwa razy więcej błonnika niż otręby pszenne (w 100 g mąki kokosowej jest aż 39 g błonnika). Dlatego dodatek mąki kokosowej do posiłków jest polecany osobom, które mają problem z dostarczeniem organizmowi odpowiedniej ilości błonnika. Ma niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cholesterolu, glutenu i fityn. Dzięki unikalnemu połączeniu węglowodanów występujących w tej mące z błonnikiem mąką kokosowa jest również doskonałym dodatkiem do diety dla osób zmagających się z cukrzycą. Mąka kokosowa tylko w niewielkim stopniu wpływa na zmianę poziomu cukru we krwi.
Mąka kokosowa jest bogata w białko, 100 gram tej mąki zawiera aż 19,3 gram białka, mąka pszenna typu 500 zawiera tylko 10,1 gram białka na 100 gram. Taki duży udział białka w składzie mąki kokosowej sprawił że jest ona często wybierana przez osoby stosujące dietę odchudzającą, uprawiające sport oraz wegetarian.
Mąka kokosowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Można jej używać podobnie jak zwykłych mąk zbożowych do wypieków.
Do czego najczęściej stosuje się mąkę kokosową?
- jako składnik do wypieków ciast i ciastek, pieczywa, naleśników, biszkoptów itp.
- jako jeden ze składników mieszanki bezglutenowych chlebów.
- jako zagęszczacz do zup i sosów, jogurtów, lodów, koktajli mlecznych i owocowych.
- jako panierkę, posypkę do potraw i deserów oraz dodatek do musli.
- również w kuchni azjatyckiej i hinduskiej.
Mąka Kokosowa odtłuszona może być spożywana przez osoby wrażliwe na gluten i inne alergie pokarmowe, diabetyków, wegan, wegetarian.
Masa netto: 250g
