Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Jolanta Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
Konfitury Niskosłodzone
Niskosłodzone konfitury i konfitury słodzone ksylitolem to znacznie zdrowsza alternatywa dla powszechnie dostępnych w supermarketach i wysoko słodzonych dżemów. Oferujemy również konfitury wykonane ręcznie w sposób zgodny z zasadami kuchni pięciu przemian, które dzięki mniejszemu przetworzeniu niż dżemy wytwarzane przemysłowo zawierają więcej potrzebnych witamin i składników odżywczych. Konfitury jakie znajdą Państwo w naszym sklepie ze zdrową żywnością zawierają znacznie mniejsze ilości cukru lub słodzone są ksylitolem dzięki czemu nadają się do spożywania przez ludzi chorych na cukrzycę. Mamy też pewność że, do słoika trafiły świeże i niemrożone wcześniej owoce, pochodzące z naturalnych upraw na których rosły bez użycia oprysków (z uprawy certyfikowanej). Konfitury różnią się od dżemu sposobem przygotowania. Do ich wyprodukowania używa się do całych owoców lub ich połówek i smaży się je w bardzo gęstym syropie, składającym się w większości, około 70% cukru. Owoce unurzane w syropie podgrzewa się na niewielkim ogniu, tak aby się nie rozgotowały, po czym zostawia do ostudzenia. Najczęściej stosuje się proporcje 1:1, czyli na 1kg owoców używa się 1kg cukru. Procest ten powtarza się kilka razy. Celem takiego działania jest jak najlepsze nasączenie owoców cukrem, co utrwala konfitury i czyni je przydatnymi do spożycia przez długi czas. Do witamin występujących w konfiturach możemy zaliczyć duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, witaminę A czy też występowanie naturalnych olejków eterycznych. Olejki takie mają pozytywny wpływ na nasz organizm mogą działać antybakteryjnie, uspokajająco. Ponad to konfitury mogą obniżać poziom cukru we krwi, pomagać w leczeniu infekcji dróg moczowych oraz przyspieszać procesy gojenia się skóry. Proponujemy pyszne konfitury owocowe słodzone ksylitolem. Ksylitol ma niski indeks glikemiczny, pozostaje bardzo słodki ale jest bezpieczny dla cukrzyków bo nie powoduje wahań poziomu cukru we krwi. Naturalne pochodzenie ksylitolu i brak sztucznych dodatków oraz konserwantów pozwalają wydobyć smak babcinych konfitur ze śliwek, moreli czy jagód.