Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Jolanta Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
35,70 zł
Masło klarowane BIO
Masło klarowane jest świetnym zamiennikiem margaryny i olejów roślinnych stosowanych zazwyczaj do smażenia potraw. Produkt ten posiada smak zwykłego masła jednakże można rozgrzać go do wysokiej temperatury bez obaw o przypalenie. Masło klarowane posiada bardzo długą datę przydatności do spożycia i w odróżnieniu od zwykłego masła może być przechowywane nawet w temperaturze pokojowej. Nie ulega procesowi jełczenia i psucia się. Mimo poddania masła procesowi klarowania zostają w nim wszystkie ważne mikro i makro elementy oraz przydatne witaminy. W maśle klarowanym możemy zatem znaleźć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witaminę A, witaminę D, witaminę E oraz witaminę K, makro elementy jak: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, chlorki, mangan i siarkę. Dodatkowo masło klarowane zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, działa łagodząco na układ trawienny, pomaga w gojeniu ran i wszystkich potencjalnych stanów zapalnych żołądkowo – jelitowych. Klarowanie jest to proces w którym z masła usuwane są białka osadzające się w postaci białej piany na powierzchni masła oraz innych substancji osadzających się na dnie. Po usunięciu piany i odsączeniu osadu pozostaje sam tłuszcz będący oczekiwanym produktem końcowym. W maśle klarowanym oferowanym przez nasz sklep nie znajdziesz sztucznych barwników i konserwantów.