»

Najczęściej kupowane
Nie przegap żadnego kuponu zniżkowego!
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

W czym mogę Ci pomóc?

W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.

Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.

@wyślij email

Alicja Nolas
właściciel
Jarmarku Natury

Alicja Nolas

Ekologiczna Mąka Żytnia BIO

Mąka żytnia wytwarzana jest tylko z ziaren organicznego żyta. Żyto posiada duże ilości błonnika pokarmowego i mniej białka niż pszenica. W porównaniu z pszenicą żyto zawiera też więcej składników mineralnych takich jak: miedź, mangan, potas, wapń i cynk.

Zalety używania w kuchni mąki żytniej

W naszym sklepie znajdziesz tylko najlepsze gatunki mąki żytniej pełnoziarnistej i razowej, przeznaczonej do wypieku chleba.  Mąka żytnia ekologiczna o niskim stopniu przemielenia rozdrobnionych, oczyszczonych ziaren żyta, zawiera dużą ilość błonnika i składników mineralnych. Żyto pochodzi ze starannie wybranych, certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Zwykła mąka żytnia typ 450 lub 550 zawiera praktycznie tylko zmielone bielmo (środek ziarna), zawiera dużo skrobi, ale ma mało białka, witamin i związków mineralnych w składzie. Mąka żytnia typ 2000 zawiera z kolei znacznie więcej białka, witamin z grupy B i błonnika, ponieważ ziarno mielone jest łącznie z zewnętrzną częścią bielma, w której to znajdują się cenne składniki odżywcze.

Mąka żytnia razowa

Mąka żytnia razowa powstaje w wyniku mocnego rozdrobnienia pełnych ziaren. Obecne w ziarnach żyta lignany posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające. Mąka razowa z żyta zawiera najcenniejszy element ziarna zboża, czyli otręby. To w otrębach zmagazynowane są cenne składniki odżywcze: błonnik, witaminy i minerały. Mąka żytnia razowa odznacza się wysoką zawartością błonnika, posiada go aż 12,8g na 100g produktu. Mąka razowa jest źródłem witamin z grupy B: tiaminy, ryboflawiny i kwasu foliowego.

Mąka żytnia razowa w kuchni

Mąka żytnia razowa doskonale nadaje się do pieczenia domowego chleba razowego, na kluski i makarony, do zakwasu na żurek. Z jej pomocą zrobimy również pyszny spód do pizzy. Dietetycy twierdzą, że rezygnacja z białej mąki na rzecz mąki żytniej to bardzo dobry wybór i pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie i Twojej rodziny. Posiada właściwości obniżające poziom tzw. „złego cholesterolu” i zapobiega chorobom serca. Mąka żytnia zawiera sód, potas, wapń i witaminy z grupy B. Ma duże znaczenie w profilaktyce nowotworów i jelita grubego.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Wybieraj spośród 2,5 tys. produktów od niemal 200 producentów, w tym:

Bezgluten Schar Sylveco EkoBlik Olvita Provena Amylon BioPlanet Alce Nero Bio Babalscy Natumi Herbapol Intenson

do góry

JarmarkNatury.pl - Dziękuję za zainteresowanie ofertą mojego sklepu! Alicja

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl