»

Nie przegap żadnego kuponu zniżkowego!
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

W czym mogę Ci pomóc?

W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.

Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.

@wyślij email

Jolanta Nolas


właściciel
Jarmarku Natury

Mąka Orkiszowa BIO

Mąka Orkiszowa Bio coraz częściej znajduje się w naszych domach i jest coraz bardziej doceniania przez gospodynie domowe. Ma więcej białka i jest mniej kaloryczna od zwykłej mąki, zawiera też znacznie więcej fitosteroli, kwasu krzemowego i jest smaczniejsza. Mąka orkiszowa jest świetna do naleśników, ciast i makaronów. W naszym sklepie internetowym kupisz wyselekcjonowane, najlepsze gatunki organicznej mąki orkiszowej.

Z czego zrobiona jest mąka orkiszowa BIO

Mąka orkiszowa zrobiona jest z orkiszu, który jest najstarszą rośliną uprawną na świecie. Jest zaliczana do podgatunku pszenicy zwyczajnej, chociaż niektórzy traktują ją jako odrębny gatunek zboża. Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej mąki pszennej i jest zbożem zawierającym gluten, dlatego świetnie sprawdza się w kuchni. Można ją stosować do wyrobu naleśników, pierogów i makaronu (np. mąkę orkiszową typ 650 i 750), cięższe typy mąki, czyli 1850 i 2000 są stosowane do wypieku chleba. Orkisz nie poddaje się łatwo modyfikacjom genetycznym, dzięki czemu do dzisiaj możemy go spożywać w pierwotnej, niezmienionej formie. Orkisz doskonale sprawdza się w uprawach ekologicznych, bo nie wymaga stosowania nawozów sztucznych. Dodatkowo nawożenie okazało się mało skuteczne przy uprawie tej rośliny, bo nawożona wyrasta wysoko, ale daje bardzo mały plon.

Mąka orkiszowa i jej wpływ na zdrowie

Oprócz doskonałych właściwości zdrowotnych mąka orkiszowa jest też bardzo smaczna, ma orzechowy smak i jest łatwostrawna. Z mąki orkiszowej można przyrządzić chleb i szereg innych domowych wypieków. Produkty orkiszowe sprzyjają trawieniu i dzięki wysokiej zawartości błonnika pomagają utrzymać w zdrowiu żołądek i jelita.  200 g ugotowanego orkiszu dostarcza aż 246 kcal energii, ponieważ zawiera głównie pożądane węglowodany złożone. Orkisz jest też jest bardzo dobrym źródłem białka, błonnika pokarmowego, manganu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza i witaminy B3. Zawiera też niewielkie ilości wapnia, selenu, witamin B1, B6 i E.

Co różni mąkę orkiszowej od zwykłej?

Mąka orkiszowa charakteryzuje się:

- niższą kalorycznością,
- większą zawartością białka,
- mniejszą zawartością węglowodanów,
- większą zawartością tłuszczu.

Zapraszamy do naszego sklepu i wybrania najlepszego rodzaju mąki dla siebie.

Wybieraj spośród 2,5 tys. produktów od niemal 200 producentów, w tym:

Bezgluten Schar Sylveco EkoBlik Olvita Provena Amylon BioPlanet Alce Nero Bio Babalscy Natumi Herbapol Intenson

do góry

JarmarkNatury.pl - Dziękuję za zainteresowanie ofertą mojego sklepu! Alicja

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl