Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Jolanta Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
Mąka Pszenna BIO
Ekologiczna mąka pszenna BIO jest otrzymywana przez rozdrobnienie oczyszczonych ziaren ekologicznej pszenicy zwyczajnej. Mąka pszenna jest podstawowym składnikiem wszelkiego rodzaju wypieków. W naszym sklepie znajdziesz tylko starannie wyselekcjonowane gatunki ekologicznej mąki pszennej.
Pozyskiwanie ekologicznej mąki pszennej BIO
Pszenna mąka chlebowa pozyskiwana jest z gospodarstw rolnych, które posiadają certyfikat ekologiczny. Ekologiczna mąka pszenna BIO nie zawiera żadnych dodatków takich jak polepszacze smaku czy spulchniacze. Mąka pszenna BIO może być stosowana nie tylko do wypieku chleba, ale i do zagęszczania sosów.
Mąka pszenna BIO w kuchni
Mąka pszenna BIO jest bogata w składniki odżywcze i zawiera dużo pełnowartościowego białka. Ekologiczna mąka pszenna otrzymywana jest przez rozdrobnienie oczyszczonych ziaren pszenicy. Dzięki dużej zawartości glutenu ułatwia wypiek chleba, bułek i ciast. Mąka pszenna bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Mąka pszenna typ 550 najlepiej nadaje się do wypieku ciasta drożdżowego, naleśnikowego, kruchego, sprawdza się też w kuchni jako składnik popularnych wyrobów mącznych, takich jak kopytka i kluski. Mąka pszenna typ 750 chlebowa posiada certyfikat ekologiczny, który potwierdza jej wysoką jakość. Mąka pszenna typ 750 jest wolna od sztucznych dodatków tj. konserwantów, barwników, aromatów i wszelkich szkodliwych substancji. Idealnie nadaje się do wypieku chleba czy też przyrządzenia ciasta na pizzę.
Mąka pszenna BIO i jej wpływ na zdrowie
Mąka pszenna BIO bogata jest w błonnik. Jest też dobrym źródłem witamin z grupy B, C, E i karotenu. W takim rodzaju mąki jest żelazo, fosfor, magnez, cynk i wapń. Typów mąki pszennej jest sporo. Ta delikatniejsza i bielsza pochodzi głównie z wewnętrznej części ziarna, tzw. bielma. W mąkach ciemniejszych oprócz bielma są jeszcze fragmenty okrywy owocowo-nasiennej. Dobra mąka ma swoisty zapach, bez obcych woni oraz lekko słodkawy smak. Pszenna mąka dobrej jakości ma jednolity biały kolor z odcieniem kremowym lub jasnoszarym. Jest delikatna w dotyku, specjaliści uważają, że przy zgniataniu lekko chrzęści.
W naszym dziale ze zdrową żywnością znajdziesz różnego rodzaju mąki, które przydadzą się w Twojej kuchni.