Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Jolanta Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
Pektyna żelująca do dżemów niskosłodzonych 500g
Dostawa od 11,99zł, przy zakupach za 299zł gratis. Możesz zwrócić towar do 14 dni.
Sprawdź, jak pakujemy paczki (strona otworzy się w nowym oknie)
Opis
PEKTYNA ŻELUJĄCA DO DŻEMÓW NISKOSŁODZONYCH
Pektyna jest substancją żelującą i zagęszczającą. Otrzymywana jest ze skórek cytrusów.
Do czego stosować pektynę?
Pektynę można stosować do różnego rodzaju wyrobów: sosy, dżemy, marmolady, desery niskokaloryczne itp.
Sposób użycia pektyny:
Do przygotowania dżemów zaleca się stosowanie ok 8-16 g pektyny na 1 kg owoców.
Pektynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody w temp. ok 60oC i dodać do gotującego się dżemu przed końcem gotowania lub wymieszać z połową szklanki cukru i dodać do dżemu przed końcem gotowania.
Przepis na dżem:
- Przygotować 2 kg owoców oraz 1 kg cukru, do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować.
- Odważoną pektynę – 30 g wymieszać z jedną szklanką cukru i wsypać do gotujących się owoców intensywnie mieszając. Gotować 3 – 5 minut.
- Wsypać pozostałą ilość cukru nie przerywając gotowania. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru przerwać gotowanie, dodać płaską łyżeczkę kwasu cytrynowego – rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać.
- Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików.
- Pasteryzować dżem przez 20 minut.
Masa netto: 500g
Kraj pochodzenia: Polska/Włochy