»

Najczęściej kupowane
Pszenica - ziarno w woreczku 500g
Pszenica - ziarno w woreczku 500g
2,60 zł
szt.
Płatki Kukurydziane Glutenex 200g
Płatki Kukurydziane Glutenex 200g
4,30 zł
szt.
Naturalny baton bez cukru Kompas 70g
Naturalny baton bez cukru Kompas 70g
5,30 zł
szt.
Pasztet Majka Bezglutenowy 48g
Pasztet Majka Bezglutenowy 48g
2,80 zł
szt.
Żyto - ziarno w worku 500g
Żyto - ziarno w worku 500g
2,90 zł
szt.
Nie przegap żadnego kuponu zniżkowego!
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

W czym mogę Ci pomóc?

W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.

Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.

@wyślij email

Alicja Nolas
właściciel
Jarmarku Natury

Alicja Nolas

Herbatniki niskobiałkowe PKU bezglutenowe 130g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 7,30 zł 7.30
ilość szt.

Dostawa od 10,90zł, przy zakupach za 250zł gratis. Możesz zwrócić towar do 14 dni.

Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: Bezgluten
Kod produktu: B2B5-86967

Sprawdź, jak pakujemy paczki (strona otworzy się w nowym oknie)

Opis

Herbatniki niskobiałkowe PKU bezglutenowe 130g

Herbatniki niskobiałkowe PKU bezglutenowe 130g

Herbatniki niskobiałkowe PKU bezglutenowe to smaczne ciasteczka nadające się świetnie jako zamiennik dla osób wrażliwych na gluten lub będących na diecie niskobiałkowej. Herbatniki produkowane są w warunkach gwarantujących brak zawartości mleka, czekolady lub soi.

Herbatniki niskobiałkowe PKU bezglutenowe właściwości:

Herbatniki są wypiekiem spożywanym w Europie od średniowiecza jako przysmak przygotowywany na bazie mąki, tłuszczu (najczęściej masła), cukru i naturalnych środków spulchniających. W Polsce znany pod nazwą "herbatnik", na zachodzie nazywany "biscuitem" od łacińskich słów "bis" i "coctus", co oznacza mniej więcej "podwójnie gotowany". Jest to bezpośrednie nawiązanie do ówczesnego sposobu przyrządzania pierwotnych herbatników. Proces ich wytwarzania był bowiem początkowo dwuetapowy. Najpierw ciastka były pieczone, a następnie suszone w piecu. A zatem proces ich obróbki termicznej był dosyć długi.

Zalety charakterystycznego, twardego ciasta odkryto dosyć szybko. I to zarówno te żywieniowe, jak i praktyczne. Herbatniki zawierają w sobie bowiem węglowodany, sporo tłuszczu, białko, a także pochodzące z soli sód i potas. Poza tym mają długą przydatność do spożycia (co w dawnych czasach miało niebanalne znaczenie), są łatwe w przechowywaniu i bardzo pożywne. Dlatego też rychło okazały się świetnym, suchym prowiantem w podróży na długich trasach. Stały się też ważnym składnikiem diety w wielu europejskich armiach czasów nowożytnych. Na przykład w angielskiej Royal Navy były podstawą żeglarskiej dziennej racji żywnościowej od XVI do XIX wieku (do herbatników dorzucano jeszcze galon piwa). W czasach późniejszych, mimo wprowadzenia w diecie żołnierskiej większych ilości konserw mięsnych, herbatniki wciąż pozostawały stałym jej elementem jako pożywny, suchy prowiant. 

W Polsce zamiast "biscuita" przyjęła się nazwa 'herbatnik". A to dlatego, że słodkie, twarde ciasteczka były u nas raczej przekąską dodawaną właśnie do herbaty podczas spotkań towarzyskich. Jako przekąska pożywna i słodka była i jest bardzo lubiana przez dzieci. Dla wielu osób herbatniki są właśnie symbolem beztroskiego dzieciństwa. 

Niestety, niektóre substancje spulchniające i konserwanty zawarte w tradycyjnych herbatnikach dostępnych w sprzedaży mogą być szkodliwe, wywoływać katar sienny, ataki astmy, bóle głowy, nudności i atopowe zapalenie skóry. Nie są też one bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu lub cierpiących na przykład na fenyloketonurię. Właśnie dla takich osób skierowana jest propozycja prezentowanych w ofercie herbatników niskobiałkowych PKU bezglutenowych. Są one produktem bezpiecznym, nie zawierającym składników szkodzących bardziej wymagającym dietom. Poza tym nie zawierają także sztucznych konserwantów, barwników czy przeciwutleniaczy. Sklep bezglutenowy Jarmark Natury zaprasza.

Herbatniki niskobiałkowe PKU bezglutenowe zastosowanie:

Herbatniki są najczęściej podawane jako przekąska do kawy i herbaty. Stanowią też dobry dodatek lub ozdobę do lodów, deserów z budyniem, jogurtów, owsianek, deserów z galaretkami, serkiem mascarpone. Często herbatników używa się do wypieków różnych ciast, na przykład przekładańców, serników, rafaello, snickersa. Ciekawą opcją są ciasta na herbatnikach bez pieczenia.

Herbatniki niskobiałkowe PKU bezglutenowe 130g składniki:

skrobia kukurydziana, margaryna(oleje roślinne /palmowy, rzepakowy, kokosowy,  częściowo utwardzony palmowy/ w zmiennych proporcjach, woda, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: annato), skrobia ziemniaczana, skrobia pszenna bezglutenowa, cukier, syrop skrobiowy, błonnik ziemniaczany, substancja zagęszczająca: guma guar; emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; olej rzepakowy,  żółtka jaj, substancje spulchniające: węglany amonu, węglany sodu; regulator kwasowości: kwas winowy; barwnik: karmel; aromat.

Herbatniki niskobiałkowe PKU bezglutenowe wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna w 100g produktu: 2005 kJ / 478 kcal

  • Tłuszcz: 19 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4 g
  • Węglowodany: 76 g
  • w tym cukry: 13 g
  • Błonnik: 1,8 g
  • Białko: 0,4 g
  • Sól: 0,58 g

Fenyloalanina: 14mg w 100g produktu

Herbatniki niskobiałkowe PKU bezglutenowe opakowanie: 130g

Produkt naturalny, bez konserwantów.

Pytania? Zadzwoń 71 377 45 20

Produkty powiązane

 

Wybieraj spośród 2,5 tys. produktów od niemal 200 producentów, w tym:

Bezgluten Schar Sylveco EkoBlik Olvita Provena Amylon BioPlanet Alce Nero Bio Babalscy Natumi Herbapol Intenson

do góry

JarmarkNatury.pl - Dziękuję za zainteresowanie ofertą mojego sklepu! Alicja

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl