
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Alicja Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
Witaminy i Minerały
Witaminy i minerały są ważnymi składnikami naszej codziennej diety. Witaminę D i A możemy znaleźć w produktach mlecznych pełnotłustych, Witaminy E i K rozpuszczają się tylko w tłuszczach dlatego powinniśmy uzupełnić je w naszej diecie poprzez dodanie do sałatki z marchewki lub pomidorów odrobinę oliwy z oliwek albo można dodać pełnotłusty twarożek. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są potrzebne w naszym organizmie, należy przeciwdziałać ich utlenianiu, za pomocą przeciwutleniacza, czyli witaminy E. Podczas przygotowania posiłku warto pomyśleć o połączeniu olejów roślinnych, ryb morskich z zielonymi warzywami, szpinakiem, czosnkiem i orzechami. Natomiast łącząc pomidory, paprykę, kapustę ze świeżymi ogórkami, powodujemy utratę witaminy C. Witamina C jest rozkładana przez askorbinazę, która występuje w świeżych ogórkach. Wapń potrzebuje laktozy, czyli cukru mlecznego oraz witaminy D. Dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia jest mleko i jego przetwory oraz produkty o większej zawartości tłuszczu. Przyswajalność witaminy D spada wraz z przyjmowaniem produktów bogatych w błonnik czy kwasy szczawiowe, takich jak kawa, herbata, szpinak, szczaw, rabarbar. Taką samą rolę spełniają fityniany zawarte w produktach zbożowych oraz nasionach roślin strączkowych. Związki te wiążą wapń i staje się on niedostępny dla naszego organizmu. Jeśli pijemy kawę to pijmy ją z mlekiem lub jedzmy szpinak w połączeniu z sadzonym jajkiem. Żelazo występuje w mięsie, ale również w roślinach. Witamina C i kwasy organiczne zwiększają przyswajalność żelaza, dlatego łączmy produkty mięsne z kapustą i ziemniakami. Aby przyswajalność żelaza była większa, łączmy mięso z roślinami, które zawierają również żelazo.
Czynniki, które wpływają na zmniejszoną przyswajalność żelaza to dieta wysoko-błonnikowa, picie kawy, picie herbaty. Planując zakupy, warto przygotować odpowiednie proporcje pomiędzy witaminami i minerałami, aby nasz posiłek był wartościowy. Dodatkowo powinniśmy jeść dużo owoców, warzyw, wprowadzić suplementację, aby zapewnić odpowiednią ilość witamin oraz minerałów.