Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Jolanta Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
Adaptogeny 60 porcji, bez konserwantów, aromatów, barwników
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
Witaminy i Minerały
Witaminy i minerały są ważnymi składnikami naszej codziennej diety. Witaminę D i A możemy znaleźć w produktach mlecznych pełnotłustych, Witaminy E i K rozpuszczają się tylko w tłuszczach dlatego powinniśmy uzupełnić je w naszej diecie poprzez dodanie do sałatki z marchewki lub pomidorów odrobinę oliwy z oliwek albo można dodać pełnotłusty twarożek. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są potrzebne w naszym organizmie, należy przeciwdziałać ich utlenianiu, za pomocą przeciwutleniacza, czyli witaminy E. Podczas przygotowania posiłku warto pomyśleć o połączeniu olejów roślinnych, ryb morskich z zielonymi warzywami, szpinakiem, czosnkiem i orzechami. Natomiast łącząc pomidory, paprykę, kapustę ze świeżymi ogórkami, powodujemy utratę witaminy C. Witamina C jest rozkładana przez askorbinazę, która występuje w świeżych ogórkach. Wapń potrzebuje laktozy, czyli cukru mlecznego oraz witaminy D. Dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia jest mleko i jego przetwory oraz produkty o większej zawartości tłuszczu. Przyswajalność witaminy D spada wraz z przyjmowaniem produktów bogatych w błonnik czy kwasy szczawiowe, takich jak kawa, herbata, szpinak, szczaw, rabarbar. Taką samą rolę spełniają fityniany zawarte w produktach zbożowych oraz nasionach roślin strączkowych. Związki te wiążą wapń i staje się on niedostępny dla naszego organizmu. Jeśli pijemy kawę to pijmy ją z mlekiem lub jedzmy szpinak w połączeniu z sadzonym jajkiem. Żelazo występuje w mięsie, ale również w roślinach. Witamina C i kwasy organiczne zwiększają przyswajalność żelaza, dlatego łączmy produkty mięsne z kapustą i ziemniakami. Aby przyswajalność żelaza była większa, łączmy mięso z roślinami, które zawierają również żelazo.
Czynniki, które wpływają na zmniejszoną przyswajalność żelaza to dieta wysoko-błonnikowa, picie kawy, picie herbaty. Planując zakupy, warto przygotować odpowiednie proporcje pomiędzy witaminami i minerałami, aby nasz posiłek był wartościowy. Dodatkowo powinniśmy jeść dużo owoców, warzyw, wprowadzić suplementację, aby zapewnić odpowiednią ilość witamin oraz minerałów.