Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Jolanta Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
Mąka z Nasion Konopi z Błonnikiem Kwasem GLA i Witaminami 250g
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Ekologiczna Mąka BIO
Ekologiczna mąka BIO jest naturalna i zdrowa. W naszym sklepie internetowym mamy najlepsze gatunki ekologicznej mąki orkiszowej, mąki żytniej i mąki pszennej. Zwykła biała mąka pszenna produkowana jest z oczyszczonego ziarna zboża, wraz z łuską pozbawia się je cennego błonnika i wielu witamin, dlatego warto spróbować innych rodzajów i gatunków mąki. W Jarmarku Natury znajdą Państwo produkty z różnych zbóż, które często są mniej kaloryczne, a bardziej bogate w cenne składniki odżywcze niż zwykła mąka pszenna.
Ekologiczna mąka BIO dla osób na diecie bez glutenu
Ekologiczna mąka BIO sprawdzi się w kuchni osób, które nie tolerują bądź unikają w swojej diecie glutenu. Mogą spróbować mąki gryczanej lub mąki amarantusowej. Prawdziwym rarytasem wartym sprawdzenia jest mąka kokosowa, mąka kasztanowa, wyjątkowo smaczna mąka migdałowa i mąka z żołędzi.
Ekologiczna mąka BIO w kuchni
Organiczna ekologiczna mąka BIO świetnie nadaje się do pieczenia, sosów czy zabielania zup i gotowania. Dla lubiących wygodę i ceniących czas mamy szeroką ofertę gotowych koncentratów do pieczenia. Mąkę otrzymuje się z przemiału ziaren zbóż, ale też z innych źródeł, coraz popularniejsze stają się dotąd egzotyczne gatunki mąki takie jak: mąka z dyni czy mąka kasztanowa. Po zmieleniu całego ziarna zboża powstaje ciemna mąka pełnoziarnista, która jest bogata w witaminy i minerały. Mąka biała zawiera głównie skrobię i sporo białka a powstaje z tzw. bielma ziarna. Mąka biała z wysokiego przemiału jest pozbawiona większej części zarodków, otrębów i warstwy aleuronowej. Niestety, wskutek tego traci ona większą część wartościowych składników odżywczych.
Ekologiczna mąka BIO i jej typy
Typ ekologicznej mąki BIO wybieramy w zależności od potrzeb. Do ciast, biszkoptów i tortów najlepiej nadaje się mąka Typ 400 i mąka Typ 450. Do pierogów i klusek z kolei lepsza jest mąka Typ 500, a do wyrobu pieczywa zdecydowania najlepiej sprawdza się mąka Typ 850 i więcej. Mąka razowa zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż zwykła pszenna. 100g ciemnego chleba zawiera prawie 10 g białka, 99 mg wapnia, 358 mg fosforu, witaminę B1 i dzienną dawkę witaminy PP, ponadto kwas pantotenowy, witaminę E, której jest aż dwa razy więcej niż w pszennym białym chlebie, również niacyny i błonnika jest znacznie więcej w ciemnym pieczywie. Tutaj znajdziesz specjalnie wyselekcjonowane ekologiczne gatunki mąki, wytwarzanej ze zbóż pochodzących z certyfikowanych naturalnych upraw. Dzięki ekologicznej mące upieczesz pyszny i zdrowy chleb bez konserwantów i sztucznych spulchniaczy.