Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Jolanta Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
Natto - sfermentowana soja, naturalna witamina K2MK7 110g
Dostawa od 11,99zł, przy zakupach za 299zł gratis. Możesz zwrócić towar do 14 dni.
Sprawdź, jak pakujemy paczki (strona otworzy się w nowym oknie)
Opis
Natto - sfermentowana soja,nattokinaza naturalna witamina K2MK7
Natto to produkt otrzymywany z soi niemodyfikowanej genetycznie pochodzącej z plantacji ekologicznej, poddawanej wielogodzinnemu gotowaniu i naturalnemu procesowi fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Subtilis Natto.
Ten znany japoński produkt, wspomaga krążenie, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i wspiera ogólne zdrowie organizmu. A wszystko to dzięki między innymi witaminie K2mk7, izoflawonom sojowym oraz enzymowi zwanemu nattokinazą. Wiele wskazuje na to, że enzym ten stanowić będzie przełomowe i najbardziej obiecujące odkrycie w dziedzinie zapobiegania i leczenia chorób układu krążenia.
W 100g NATTO ZNAJDUJE SIĘ:
- Białko 15,5 g
- Węglowodany 10,0 g
- Błonnik 2,3 g
- Wapń 90 mg
- Fosfor 190 mg
- Żelazo 3,3 mg
- Sód 2 mg
- Potas 660 mg
- Witamina K2 MK7 1 000 μg
- Witamina B1 0,07mg
- Witamina B2 0,56 mg
- Witamina B3 1,0 mg
- Witamina E 0,9 mg
Natto zawiera probiotyki, czyli tzw. dobre bakterie, od których zależne jest prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jest bogatym źródłem białka, izoflawonów i błonnika. Pomaga w wypróżnianiu się, skutecznie usuwa nawet zgromadzone latami złogi jelitowe (redukcja zaparć), co wpływa na znaczne obniżenie wagi ciała i poprawę przemiany materii oraz odtruwa organizm. Proteiny produkowane przez Bacillus Subtilis Natto w naturalny i całkowicie bezpieczny sposób przyczyniają się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi oraz obniżenia poziomu cukru we krwi.
Z pośród wielu właściwości zdrowotnych natto warto zwrócić uwagę na występowanie witaminy K2, (K2 MK4 utrzymuję się ona w organizmie przez parę godzin i trzeba jej 45mg). Witaminy K2 MK7, jest w natto aż około 1000 mikrogramów w 100g (utrzymuję się ona w organizmie przez całą dobę, mierzalny poziom jest wykrywalny nawet po 72 godzinach od spożyci).
WITAMINA K2 MA OGROMNE ZNACZENIE W LECZENIU CHORÓB TAKICH JAK:
osteoporoza
miażdżyca i choroby serca
cukrzyca
stwardnienie rozsiane
reumatoidalne zapalenie stawów
choroba Alzheimera
kamienie nerkowe
nowotwory (w szczególności płuc, piersi, prostaty, wątroby i białaczki)
starzenia się organizmu
zębów
żylaków
zmarszczki
testosteron i płodność mężczyzn
Nattokinaza
Została odkryta w roku 1980 przez doktora Hiroyuki Sumi. Podczas prowadzonych przez siebie badań wypróbował on 173 różne produkty żywnościowe pod kątem ich zdolności wspierania prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i nattokinaza dała znacznie lepsze rezultaty niż jakikolwiek wcześniej badany składnik. Od tamtego czasu wykonano nad nią dodatkowe badania, włączając w to 17 opublikowanych wyników tychże badań w Japonii i w USA. Rezultaty badań były, skromnie mówiąc, bardzo ekscytujące. Enzym nattokinaza wykazuje bezpieczniejsze i silniejsze działanie niż aspiryna (rozpuszcza skrzepy). Dodatkowo wspiera prawidłowe krążenie krwi oraz jej prawidłową lepkość i gęstość, pomaga utrzymać prawidłowy mechanizm krzepnięcia krwi, pomaga utrzymać ciśnienie krwi na normalnym poziomie.
JAK JEŚĆ NATTO
Można spożywać najzdrowsze produkty ale niewiele z tego zostanie wchłonięte przez organizm, dlatego należy zwrócić uwagę na parę istotnych elementów. Mianowicie na
- zakwaszanie żołądka (nie mylić z zakwaszaniem organizmu!).
- właściwe nawodnienie
Najlepiej na 10-15 minut przed każdym posiłkiem wypić 1/3 szklanki wody z 1 łyżeczką do 2 łyżek octu jabłkowego. Zakwasić żołądek można również witaminą C, może to być: acerola, czarna porzeczka, żurawina lub tabletka C 1000 (zalecana dawka dzienna witaminy C to około 4g-6g jeśli przedawkujemy to wywołamy niegroźne rozwolnienie)
Dobrą domową metodą sprawdzenia czy istnieje potrzeba zakwaszania żołądka, jest rano przed pierwszym posiłkiem wypić 1/3 szklanki wody z 1 płaską łyżeczką sody oczyszczonej. W wyniku reakcji sody i kwasu solnego wydzieli sie dwutlenek węgla, jeśli odbije się nam w czasie 90 sekund to wszystko jest dobrze, jeśli później - to należy zakwaszać żołądek. Proponuję zacząć zakwaszanie od jednej małej łyżeczki octu jabłkowego, gdyby pojawił sie ból żołądka może to świadczyć o uszkodzeniu śluzówki i należy z tym zgłosić się do lekarza!
Jedząc natto należy dużo pić, jednakże nie do posiłku aby nie rozcieńczać kwasu żołądkowego na jedną godzinę przed i około jedną, dwie godziny po posiłku. Najlepsza jest woda mineralizowana, płyny izotoniczne lub zwykła woda ze szczyptą soli himalajskiej, celtyckiej lub kłodawskiej z witaminą C. Witamina K jest dobrze wchłaniana z tłuszczem dlatego dobrym dodatkiem będzie jedno lub dwa jajka kurze na miękko (żółtko powinno być płynne - nie niszczymy lecytyny)