»

Najczęściej kupowane
Pszenica - ziarno w woreczku 500g
Pszenica - ziarno w woreczku 500g
2,90 zł
szt.
Bezglutenowe rożki waflowe słodkie 6szt.
Bezglutenowe rożki waflowe słodkie 6szt.
11,40 zł
Bezglutenowy chleb gryczany BIO 500g
Bezglutenowy chleb gryczany BIO 500g
14,40 zł
szt.
Nie przegap żadnego kuponu zniżkowego!
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

W czym mogę Ci pomóc?

W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.

Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.

@wyślij email

Alicja Nolas
właściciel
Jarmarku Natury

Alicja Nolas

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU 350g

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,25 zł 8.25
ilość szt.

Dostawa od 10,90zł, przy zakupach za 250zł gratis. Możesz zwrócić towar do 14 dni.

Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: Glutenex
Kod produktu: DC11-88095

Sprawdź, jak pakujemy paczki (strona otworzy się w nowym oknie)

Opis

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU 350g

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU 350g

Chleb gryczany Niskobiałkowy PKU zawiera białko o bardzo wysokiej wartości odżywczej, a także największą ilość błonnika, przez co dają długotrwałe uczucie sytości. Gryka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminy E, jest także kopalnią magnezu i rutyny, która wspomaga odporność. Chleb gryczany, produkt bezglutenowy, niskobiałkowy PKU.

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU właściwości:

Wśród trendów zdrowego żywienia chleb gryczany niskobiałkowy PKU cieszy się coraz większą popularnością. Obok amarantusa gryka stała się hitem zdrowego żywienia na przestrzeni kilku ostatnich lat. Kojarzona zazwyczaj z tradycyjną gryczaną kaszą, gryka oraz mąka z jej ziaren okazały się pełnym wartościowych substancji, pysznym składnikiem oraz bazą dla zdrowego pieczywa. Także dla osób na bardzo wymagających dietach. 

Gryka to roślina jednoroczna o krótkim okresie wegetacji. Zazwyczaj występuje w klimacie umiarkowanym, pochodzi ze środkowej i wschodniej Azji. Najwięcej gryki produkuje się obecnie w Rosji, Chinach i... Polsce. I choć Polska znajduje się w czołówce produkcji gryki, to jednak na tle innych zbóż ilość zbieranej u nas gryki nie jest tak znacząca jak chociażby w przypadku pszenicy czy żyta.

Głównym przeznaczeniem zbieranej gryki są mąki i kasze. Dobrodziejstwo gryki bierze się głównie z obecnych w niej wielu związków biologicznie czynnych oraz substancji odżywczych. Pod względem wartości odżywczej produkty z gryki przewyższają bardziej rozpowszechnione zboża, takie jak pszenica i żyto. Gryka zawiera między innymi białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, polisacharydy, polifenole oraz składniki mineralne.

Gryka jest zbożem szeroko wykorzystywanym w diecie bezglutenowej. Na tle innych zbóż jej nasiona wyróżniają się dużą zawartością egzogennych aminokwasów – lizyny i metioniny. Główną frakcję białkową gryki stanowią: albuminy oraz globuliny. Zawierają one bardzo niewielki ilości prolamin i nie zawierają α–gliadyny, co sprawia, że są idealne w dietach bezglutenowych, a nawet w dietach bardziej wymagających. Ponadto zbilansowany skład aminokwasów, sprawia, że gryka ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Z kolei jej tłuszcze cechują się dosyć długą trwałością na utlenianie, co pozwala na dłuższe przechowywanie ziaren, a także produktów gryczanych. Spośród 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w gryce, prawie połowę stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone. 

Ziarna gryki są źródłem wielu witamin (głównie z grupy B, witaminy PP i E), składników mineralnych (zwłaszcza potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku i selenu) oraz przeciwutleniaczy - flawonoidów. Gryka może pomagać zapobiegać zmianom miażdżycowym i nowotworowym, co jest efektem wysokiego potencjału antyoksydacyjnego jej ziaren. Ponadto ziarna te zawierają fagopirynę – związek, który wpływa na zwiększenie wrażliwości komórek ustroju na działanie insuliny. Dzięki temu jego spożycie jest zalecane osobom chorującym na insulinooporność, jak również cukrzycę.


Z uwagi na powyższe zalety gryki chleb gryczany niskobiałkowy PKU to jeden ze zdrowszych chlebów na naszym rynku. Jest trudno jest dostępny w sklepach czy piekarniach. Nie każdy sklep internetowy ze zdrową żywnością posiada go w swojej ofercie. Prezentowany w ofercie chleb jest produktem bezglutenowym oraz bezbiałkowym, bezpiecznym nawet w wymagających dietach. Sklep bezglutenowy Jarmark Natury zaprasza.

Chleb Gryczany Niskobiałkowy zastosowanie:

Chleb gryczany niskobiałkowy PKU może być stosowany jako:

  • baza kanapkowa
  • smaczny dodatek do zup
  • tosty
  • grzanki

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU składniki:

skrobia kukurydziana, woda, skrobia pszenna bezglutenowa, mąka gryczana prażona 2,9%, powidła (śliwki, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), cukier, olej rzepakowy, drożdże, sól, substancje zagęszczające: guma guar i E 466; błonnik roślinny, emulgatory: lecytyna rzepakowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych.

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna w 100g produktu:

1247 kJ / 294 kcal

Wartość odżywcza w 150g produktu:

    • tłuszcz 3,4g,
    • węglowodany 65,0g,
    • białko 1,10g,
  • fenyloalanina 50mg

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU opakowanie: 350g

Pytania? Zadzwoń 71 377 45 20

Produkty powiązane

 

Wybieraj spośród 2,5 tys. produktów od niemal 200 producentów, w tym:

Bezgluten Schar Sylveco EkoBlik Olvita Provena Amylon BioPlanet Alce Nero Bio Babalscy Natumi Herbapol Intenson

do góry

JarmarkNatury.pl - Dziękuję za zainteresowanie ofertą mojego sklepu! Alicja

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl