»

Najczęściej kupowane
Pszenica - ziarno w woreczku 500g
Pszenica - ziarno w woreczku 500g
2,90 zł
szt.
Otręby Pszenne Bogate w Białko 150g
Otręby Pszenne Bogate w Białko 150g
1,80 zł
Żyto - ziarno w worku 500g
Żyto - ziarno w worku 500g
3,00 zł
szt.
Nie przegap żadnego kuponu zniżkowego!
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

W czym mogę Ci pomóc?

W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.

Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.

@wyślij email

Alicja Nolas
właściciel
Jarmarku Natury

Alicja Nolas

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU 350g

Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 8,25 zł 8.25
ilość szt.

Dostawa od 10,90zł, przy zakupach za 250zł gratis. Możesz zwrócić towar do 14 dni.

Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: Glutenex
Kod produktu: DC11-88095

Sprawdź, jak pakujemy paczki (strona otworzy się w nowym oknie)

Opis

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU 350g

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU 350g

Chleb gryczany Niskobiałkowy PKU zawiera białko o bardzo wysokiej wartości odżywczej, a także największą ilość błonnika, przez co dają długotrwałe uczucie sytości. Gryka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminy E, jest także kopalnią magnezu i rutyny, która wspomaga odporność. Chleb gryczany, produkt bezglutenowy, niskobiałkowy PKU.

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU właściwości:

Wśród trendów zdrowego żywienia chleb gryczany niskobiałkowy PKU cieszy się coraz większą popularnością. Obok amarantusa gryka stała się hitem zdrowego żywienia na przestrzeni kilku ostatnich lat. Kojarzona zazwyczaj z tradycyjną gryczaną kaszą, gryka oraz mąka z jej ziaren okazały się pełnym wartościowych substancji, pysznym składnikiem oraz bazą dla zdrowego pieczywa. Także dla osób na bardzo wymagających dietach. 

Gryka to roślina jednoroczna o krótkim okresie wegetacji. Zazwyczaj występuje w klimacie umiarkowanym, pochodzi ze środkowej i wschodniej Azji. Najwięcej gryki produkuje się obecnie w Rosji, Chinach i... Polsce. I choć Polska znajduje się w czołówce produkcji gryki, to jednak na tle innych zbóż ilość zbieranej u nas gryki nie jest tak znacząca jak chociażby w przypadku pszenicy czy żyta.

Głównym przeznaczeniem zbieranej gryki są mąki i kasze. Dobrodziejstwo gryki bierze się głównie z obecnych w niej wielu związków biologicznie czynnych oraz substancji odżywczych. Pod względem wartości odżywczej produkty z gryki przewyższają bardziej rozpowszechnione zboża, takie jak pszenica i żyto. Gryka zawiera między innymi białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, polisacharydy, polifenole oraz składniki mineralne.

Gryka jest zbożem szeroko wykorzystywanym w diecie bezglutenowej. Na tle innych zbóż jej nasiona wyróżniają się dużą zawartością egzogennych aminokwasów – lizyny i metioniny. Główną frakcję białkową gryki stanowią: albuminy oraz globuliny. Zawierają one bardzo niewielki ilości prolamin i nie zawierają α–gliadyny, co sprawia, że są idealne w dietach bezglutenowych, a nawet w dietach bardziej wymagających. Ponadto zbilansowany skład aminokwasów, sprawia, że gryka ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Z kolei jej tłuszcze cechują się dosyć długą trwałością na utlenianie, co pozwala na dłuższe przechowywanie ziaren, a także produktów gryczanych. Spośród 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w gryce, prawie połowę stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone. 

Ziarna gryki są źródłem wielu witamin (głównie z grupy B, witaminy PP i E), składników mineralnych (zwłaszcza potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku i selenu) oraz przeciwutleniaczy - flawonoidów. Gryka może pomagać zapobiegać zmianom miażdżycowym i nowotworowym, co jest efektem wysokiego potencjału antyoksydacyjnego jej ziaren. Ponadto ziarna te zawierają fagopirynę – związek, który wpływa na zwiększenie wrażliwości komórek ustroju na działanie insuliny. Dzięki temu jego spożycie jest zalecane osobom chorującym na insulinooporność, jak również cukrzycę.


Z uwagi na powyższe zalety gryki chleb gryczany niskobiałkowy PKU to jeden ze zdrowszych chlebów na naszym rynku. Jest trudno jest dostępny w sklepach czy piekarniach. Nie każdy sklep internetowy ze zdrową żywnością posiada go w swojej ofercie. Prezentowany w ofercie chleb jest produktem bezglutenowym oraz bezbiałkowym, bezpiecznym nawet w wymagających dietach. Sklep bezglutenowy Jarmark Natury zaprasza.

Chleb Gryczany Niskobiałkowy zastosowanie:

Chleb gryczany niskobiałkowy PKU może być stosowany jako:

  • baza kanapkowa
  • smaczny dodatek do zup
  • tosty
  • grzanki

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU składniki:

skrobia kukurydziana, woda, skrobia pszenna bezglutenowa, mąka gryczana prażona 2,9%, powidła (śliwki, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), cukier, olej rzepakowy, drożdże, sól, substancje zagęszczające: guma guar i E 466; błonnik roślinny, emulgatory: lecytyna rzepakowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych.

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna w 100g produktu:

1247 kJ / 294 kcal

Wartość odżywcza w 150g produktu:

    • tłuszcz 3,4g,
    • węglowodany 65,0g,
    • białko 1,10g,
  • fenyloalanina 50mg

Chleb Gryczany Niskobiałkowy PKU opakowanie: 350g

Pytania? Zadzwoń 71 377 45 20

Produkty powiązane

 

Wybieraj spośród 2,5 tys. produktów od niemal 200 producentów, w tym:

Bezgluten Schar Sylveco EkoBlik Olvita Provena Amylon BioPlanet Alce Nero Bio Babalscy Natumi Herbapol Intenson

do góry

JarmarkNatury.pl - Dziękuję za zainteresowanie ofertą mojego sklepu! Alicja

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl